De Vughtse Heide

De Vughtse Heide
De Vughtse Heide is een schitterend heidegebied waar prachtige buitenritten gemaakt kunnen worden. Het gebied wordt als recreatiegebied gebruikt, daarnaast tref je er de P.I. Vught (extra beveiligde gevangenis), het Genie Opleidingscentrum en het Nationaal Monument Kamp Vught.

Slag van Lekkerbeetjen
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vond op 5 februari 1600 op de Vughtse Heide het laatste heroische riddergevecht van West Europa plaats. Dit gevecht is de geschiedenis ingegaan als “De Slag van Lekkerbeetjen”. De hoofdpersonen in dit riddergevecht waren Gerard Abrahams van Houwelingen (alias Lekkerbeetjen), een veertigjarige Bosschenaar in dienst van de Bossche bevelhebber Anthonie Schets van Grobbendonck (vechtend voor Spanje). De bijnaam Lekkerbeetjen komt van het middelnederlands “Leckerbeetkijn” hetgeen smeerlap of gemene kerel betekent.
En zijn tegenstander was Pierre de Breaute, een Franse edelman in dienst van de Staten Generaal (Holland), hij was slechts negentien jaar oud.
In totaal waren er ongeveer 21 strijders aan beide kanten. Lekkerbeetjen vond al snel de dood maar de Bosschenaren winnen toch de strijd. De Breaute moet zich zwaargewond overgeven en wordt alsnog omgebracht.
Rijdend over de Vughtse Heide kom je bij de Loonsebaan een beeld tegen ter herinnering aan deze slag.

De IJzeren Man
De ongerepte Vughtse Heide werd aan het einde van de 19e eeuw afgegraven, duizende kubieke meters zand waren nodig om de drassige Bossche gronden op te hogen voor de noodzakelijke stadsuitbreiding. Het zand werd in kiepkarren over een speciaal spoorlijntje naar ‘s-Hertogenbosch vervoerd. Een geweldige stoom aangedreven graafmachine “De IJzeren Man” groef het zand uit de heide. Na de ontgraving vulde de grote zandput zich langzaam met grond-, wel-, en regenwater en men noemde de ontstane plas naar de graafmachine. Tegenwoordig is de IJzeren Man tot in de verre omgeving bekend als natuurrecreatie gebied. Je kunt er heerlijk zwemmen,zeilen, wandelen, fietsen en paardrijden.